Zonnepanelen & Meterkast

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Het is zeer belangrijk dat je zonnepanelen goed aangesloten worden op de meterkast. Indien de zonnepanelen niet goed worden aangesloten op de meterkast, leveren de zonnepanelen niet datgene op wat je van te voren had verwacht qua opbrengst en rendement. De meterkast is een belangrijk onderdeel van je zonnepanelen installatie. In de meterkast zitten zekeringen en groepen die de elektriciteit verdelen over je huis. Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk dat alles in de meterkast goed wordt aangesloten.

1-fase of 3-fase aansluiting?

Voor het installeren van de zonnepanelen en de omvormer is het belangrijk om de juiste hoofdaansluiting te hebben. Zo voorkom je overbelasting. Nieuwbouwwoningen hebben meestal al een 3-fasen aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast over 3 kabels stroom binnenkomt. Als je deze aansluiting hebt, is jouw meterkast geschikt voor zonnepanelen.

Hoe kun je zien of je een 1 fase of 3 fase aansluiting hebt? Je vindt de capaciteit van jouw hoofdaansluiting terug op de jaarrekening van de energieleverancier. Ook kan je het navragen bij de netbeheerder.

De zonnepanelen zijn geplaatst, wat nu?

Nadat de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak raden wij je aan om de omvormer op een aparte groep in de meterkast aan te laten sluiten, veiligheidshalve. Een omvormer waar te veel stroom door heen gaat kan namelijk leiden tot overspanning, stroomuitval of zelfs tot brand. Daarnaast moet volgens de Nederlandse wet elke omvormer die groter is dan 600 watt op een
aparte groep worden aangesloten.

Moet ik de energiemeter vervangen?

Wanneer je zonne-energie gaat opwekken, wil je natuurlijk ook graag gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit houdt in dat je de stroom die je niet verbruikt, terug levert aan de energieleverancier in ruil voor een vergoeding. Het is wel van belang dat je een energiemeter hebt die daarvoor geschikt is. We leggen de verschillende soorten elektriciteitsmeters aan je uit.

 

Wat is de beste plaats voor de omvormer?

Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter. Kies bij voorkeur een praktische plaats die goed bereikbaar is voor
bijvoorbeeld onderhoud en het lezen van de gegevens op de display.

Omvormers kunnen op een beperkt niveau geluid maken. Daarom raden we u aan om de omvormer niet te plaatsen op locaties waar geluid als vervelend wordt ervaren, zoals een woonruimte, keuken of slaapruimte.

Welke type meters zijn geschikt voor zonnepanelen?

In Nederland zijn er verschillende soorten zonnepanelen meters voor in de stoppenkast beschikbaar om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen. Zo zie je hoeveel stroom je terug levert aan het stroomnet. Hieronder tref je de meeste voorkomende zonnepanelen meters aan:

  • Analoge meter met draaischijf (Ferraris meter)
    Deze meter is geschikt voor zonnepanelen. Wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan draait de meter automatisch terug. Het salderen gebeurt hier dus automatisch. Helaas heb je geen inzicht in de hoeveelheid teruggeleverde stroom.
  • Analoge meter zonder draaischijf
    Deze meter kan geen teruglevering van energie registreren. Heb je deze meter in de meterkast? Dan kan je deze het beste laten vervangen.
  • Digitale meter
    Er zijn twee soorten digitale meters. De digitale meter zonder teruglevering registreert niets en is daarom niet geschikt voor zonnepanelen. De digitale meter met teruglevering is daarentegen wel geschikt aangezien deze precies registreert hoeveel je aan het net teruglevert.
  • Slimme meter voor zonnepanelen Een slimme meter is een digitale meter waarop je precies ziet hoeveel stroom je opwekt en verbruikt. Deze meter is dus erg geschikt voor zonnepanelen. Je hebt namelijk altijd inzicht in je energiekosten. Ook kan deze meter op afstand worden gelezen door de netbeheerder.

Laat uw zonnepanelen correct aansluiten op uw meterkast

Wanneer u niet zeker weet of uw meter geschikt is voor
zonnepanelen kunt u contact met ons opnemen. EEO B.V. zorgt ervoor dat uw
zonnepanelen door ervaren monteurs worden geïnstalleerd en correct worden
aangesloten op uw meterkast.